May 23, 2018

Klasser och koncept

Klasser och koncept

Yogalistic Koncept klasser

YL koncept är 45 min klasser som fungera som ett komplement och hjälpande verktyg till övriga yoga klasser hos oss. Fokus ligger på teknik och är till för att hjälpa dig som kund och medlem på Yogalistic att ta dig vidare i ditt yogautövande. Vi erbjuder tre olika inriktningar och syften, där namnen talar för vad man kan förvänta sig, Basic, Funktionell och Peak. YL koncept klasser har olika syften men har samma innehåll och är lika långa oavsett vilken lärare som undervisar. Alla klasser fungera för alla nivåer på olika sätt, är utmärkta för nybörjare.

 

YL Basic

Hatha baserad klass, med fokus på yogans fysiska grunder och tekniker. Här presenteras yogan i ett tydligt och långsamt tempo i syfte att lära sig och förstå vad som är kärnan i varje position och rörelsemönster.  Klassen lämpar sig bra för dig som är ny på yoga men även för den vana utövaren som vill lägga tid på att förbättra sin teknik.

YL Funktionell

Funktionell yogaklass där du på ett djupare plan får lära känna ditt rörelsemönster. Här ingår att analysera kroppens mobilitet och rörelseomfång, som handlar om både muskel aktivitet och öppningar. Det här är klassen för dig som är lite extra intresserad och gillar att gå djupare in i rörelselära. Här förekommer förutom fysiska rörelser även andning, kroppskanning och närvaro. Till hjälp har vi block, pinnar, band etc.

YL Peak

Klassen riktar in sig på att hitta in i yogans sk Peakpositioner, vilket kan vara, olika armbalanser, huvudsående, djupare bakåt böjningar. Klassens syfte är att utövare med tiden ska kunna utvecklas och ta sig in i olika Peakpositioner, att delta kräver inte att utövaren kan det. Du erbjuds övningar som ligger steget innan och som förbereder kroppen för Peak. Klassen leder dig på ett strukturerat och pedagogiskt vis vidare in mot den position som klassens tema för tillfället har. En rolig och utvecklande klass. Alla kan ”Peaka”!

 

Holistiska Klasser

Holistic Training – träning för helhet. För hela kroppen och dess möjligheter, men även för hela människan inifrån och ut. Att använda rörelser för att nå olika tillstånd, rör dig så som du vill känna dig!

 

 

SOMA MOVE

I SOMA MOVE förenas rörelse och kunskap, en praktik grundad på teorin om att använda kroppen som helhet för att bli stark, smidig och skadefri. Du arbetar med kroppen som ditt motstånd och med underlaget som ditt redskap. Rörelser avlöser varandra och är inte så noggranna i sin teknik och placering som de är engagerade och lustfyllda. Händer och grepp är tongivande och varje rörelse seglar på kraftfulla andetag.

Hur fungerar det?
Passen består av ett konstant flöde av rörelsemönster med fokus på att arbeta med kroppen som en enhet. Rörelser uförs på golvet och kan upplevas yogiska, gymnastiska och som att de är hämtade från funktionell fysträning eller kampsport. De är smidiga, kraftfulla och lite animalistiska men ibland mer upprätta. Ett pass är c:a 30-45 minuter men även 10 minuters mönster skapar hetta. Passen har skön och kraftfull musik som bakgrund, utan att man behöver följa någon särskild takt eller tempo. Du kan välja att träna tyst, om du exempelvis vill höra och känna ditt andetag mer.

När passar SOMA MOVE®?
När du vill ha en holistisk träningsform som både är atletisk och mjuk och där du får kombinera rytm, andning, närvaro, intensitet, glöd, djuriska toner, gymnastiska övningar och barfotaträning. Är du nyfiken på att lära känna dig själv och din kropp mer samt vill förbättra din kondition, styrka, explosivitet, stabilitet, rörlighet och koordination bör du absolut testa SOMA MOVE.

Fördelar

 • Skapar känslor av frihet, rytm och avspändhet
 • Ger styrka och spänst
 • Bättre kondition och uthållighet
 • Mer rörlighet
 • Bättre koordination

 

 

Organic Bodywork

Organic Bodywork är en träningform med både grace, kraft och rytm. Den ger kroppskontroll, spänst, flexibilitet, bättre balans och framför allt en känsla av centrering och förlängning i kroppen. Fysisk sensibilitet och god hållning, anses vara grunden till harmoniska rörelser oavsett vad man tränar eller om man bara går, sitter, rör sig i allmänhet, här tränar vi just det. Organic Bodywork kan anses vara en lite mjukare och stillsammare syster till Soma Move.

 

Freepower

Freepower är en klass med fysiska tekniker och mental inställning som ger dig skärpa, koncentration och lite mer pondus helt enkelt.
Meditation som start och slut och däremellan energiska yogaövningar och rörelser från kampsportstekniker som ger explosivitet och kraft. Blandningen är tjusningen – upplevelsen kan bli magisk. Inte sällan vibrerar den sista meditationen. En klass som ger svett och kondition i både kraft och stillhet.

 

Läs mer om Soma Move och Holistiskträning

 

Yoga Klasser

Yoga är bra träning och/eller komplement till den träning som du redan utövar. Yoga finns i fler olika stilar, alla med olika egenskaper som ger tillgång och tillstånd i kroppen. Oavsett vilken form du tilltalas av så kommer den att göra dig gott. Yogalistic har valt att presentera tre renodlade stilar som kompletterar varandra bra i sällskap med en grupp av holistiska klasser och våra egna YL koncept klasser. Alla klasser presenteras i både Hot sal och rumstempererad sal (läs mer om YL Hot Yoga, nedan). Tillsammans utger alla klasserna ett komplett tränings format och en enkelhet i att orientera sig till det som passar dig som kund hos oss på Yogalistic Studio.

 

Vinyasayoga

Vinysa ofta kallat Vinyasa Flow är en dynamisk och fritt flödande yogaform där ingen klass är den andra lik. Ordet vinysasa innebär just flöde och denna form är en av yogans mest uppskattade stilar idag. Det finns många olika varianter av vinyasayoga klasser som passar perfekt för dig som vill ha en varierad yogapraktik och utmanas fysiskt och mentalt.

Hur fungerar vinyasayoga?

Vinyasa betyder ”andningssynkroniserad rörelse”. I vinyasayoga samordnas andning och rörelser i ett dynamiskt flöde mellan olika positioner. Klasser har olika intensitet och upplägg, vissa innehåller mer av andning och meditation, vissa mer kraftfulla positioner och vissa har ett specifikt tema som fokus. Vinyasayoga är egentligen mer ett sätt att yoga än en specifik stil.

När passar vinyasayoga?

Det finns vinyasaklasser för mer eller mindre alla behov och tillfällen. Men generellt är detta en typ av klass för dig som vill ha en omväxlande och fysiskt utmanande yogaklass med lite lekfullhet. Passar fint om du vill för att få igång värme och energi i kroppen samt både stretcha och stärka dina muskler.

Att tänka på

 • Läraren formar själv klasser vilket gör att de kan se olika ut från gång till gång och från lärare till lärare.
 • Vissa vinyasaklasser är mer intensiva än andra, prova dig fram för att hitta vilken klass och lärare som passar dig bäst.
 • Om du är ny till vinyasayoga kan det kännas svårt att hänga med i början, men håll ut, övning ger färdighet.

Fördelar med vinyasayoga

 • Kroppen blir starkare och mer flexibel
 • Höjer pulsen och ger ett bra träningspass
 • Ökar ditt mentala fokus
 • Rensar kroppen på gifter och slaggprodukter
 • Ökar blodcirkulation

 

Yin Yoga

Yinyoga är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne. Det är en motvikt till yangbaserade, mer fysiskt krävande yogaformer. Genom att balansera yin, vila, och yang, aktivitet, i livet i stort ökar vårt välbefinnande på alla plan. Inom yinyoga använder man förutom sin yogamatta med fördel så kallade props, redskap såsom bolster, bälten, block och filtar.

Hur fungerar yinyoga?

Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter vilket ger oss tid att även lugna sinnet. I yinyogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i stretchen och hålla positionen en längre stund. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar.

När passar yinyoga?

Yinyoga passar alla. Med hjälp av props, olika hjälpmedel såsom filtar och bolster, kan du anpassa positionerna efter dina egna förutsättningar. När du har långvarig stelhet och smärtproblematik i kroppen, känner dig trött, överstimulerad, har humörsvängningar, mycket tankar som snurrar, känner ett behov av att fylla på med energi och/eller har för mycket energi.

Fördelar med yinyoga

 • Stillar kropp och sinne
 • Kompletterar övrig yogapraktik och träning
 • Enkelt att utföra, passar alla
 • Mycket avslappnande
 • Minskar stress och oro
 • Bidrar till en större medveten närvaro
 • Ökar rörligheten i leder
 • Skapar ett inre lugn
 • Ökar flöde av energi och livskraft, prana

 

Yinyoga och överrörlighet

Vi är alla unika och behöver därför modifiera yogapositioner efter våra kroppar. I yinyogan kan samma position se ut på helt skilda sätt hos olika personer beroende på hur rörliga leder och muskler vi har samt hur vårt skelett ser ut.

Att tänka på

 • Rör dig långsamt och försiktigt i och ur en position.
 • Stillhet, ge dig hän! Våga släppa efter, släppa kontrollen.
 • Hitta en lätt stretch som du kan hålla en stund, undvik maxläge och stretch som gör ont.
 • Var närvarande i området du stretchar och visualisera gärna hur du andas in och ut ur det.
 • Ha en flödande, otvungen andning in och ut genom näsan. När du slutar andas slås kroppens skyddsfunktioner på. Då aktiveras kroppen instället för att skapa den passitivitet och avslappning vi vill hitta.
 • Håll dig helt stilla i positionen. Börja med att hålla en position i 3-5 minuter. Utöka sedan allt eftersom du känner dig redo för det.

 

Restorative Yoga

Restorative Yoga är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Det engelska ordet restorative betyder återhämtande på svenska. Många delar av yoga ger kropp och sinne återhämtning och är därför per definition just restorative. Restorative Yoga däremot är en specifik form av yoga med avsikten att genom utvalda tekniker samt mjuka och avslappnande positioner ge kropp och sinne maximal avlastning.

Det kan vara den svåraste och mest avancerade yogastilen då den verkligen låter oss slappna av på djupet. Men även för att det kan vara extremt utmanande för en del av oss att slappna av och släppa kontrollen för att komma ner i varv.

Hur fungerar Restorative Yoga?

I denna yogaform placerar vi oss i sköna och bekväma positioner som syftar till att skapa avslappning i kroppen. Vi håller varje position i minst 6 minuter och ända upp till 30 minuter. Genom att hålla positioner under en längre tid och samtidigt känna sig fullständigt bekväm och avlastad i kroppen, kan vi tillåta oss att verkligen slappna av och ”sjunka in” i positionen, det är här vi skapar återhämtning. En position kan räcka som praktik, vilket gör att vi kan praktisera Restorative även när vi har kort om tid eller när vi är ovana vid praktiken och till en början kanske har svårt att slappna av.

Återhämtning – nyckeln till vårt välmående

Både kropp och sinne behöver återhämtning för att fungera optimalt. Det är nämligen då många viktiga processer som bidrar till att bland annat hålla oss friska, skadefria och må allmänt bra sker i kroppen. Om vi inte får den viktiga återhämtningen återuppbyggs inte cellerna på samma sätt, cirkulationen minskar och immunförsvaret går ner. Genom denna vila och avslappning stimulerar vi det parasympatiska nervsystemet och hjälper oss att skapa en fysisk och mental balans. Vi synkar helt enkelt gas och broms. Vi kan jämföra det med att vi skapar en jämnare och behagligare bilkörning med denna synkning, på samma sätt skapas en lugnare och mer behaglig balans i oss själva.

Fördelar med Restorative Yoga

 • Bättre sömn.
 • Ökad cirkulation i kroppen.
 • Avslappning, släpper spänningar.
 • Lugnar sinnet och kan därmed bromsa in fysiska stressymptom.
 • Har en läkande effekt på kroppen i och med sin återhämtande funktion.
 • Stimulerar parasympatiska nervsystemet, lugnar därmed både kropp och sinne.
 • Ökar fokus och närvaro.
 • Ger en ökad kroppskännedom där vi kan gå djupare och få mer förståelse för vår egen kropp.
 • Lär oss att släppa kontrollen och våga hänge oss fullt ut.
 • Ett bra komplement till din övriga yogapraktik och/eller träning.
 • Enkelt att utföra, passar alla.
 • Ger kroppen återhämtning mellan träningspass och förebygger skador.

När passar Restorative Yoga?

Restorative Yoga är en yogaform som passar alla. Genom att avlasta kroppen med props och modifiera positionerna efter våra egna behov kan vi hitta in i de flesta positioner. Restorative Yoga är ett bra komplement till din vanliga yogapraktik och träning samt ett effektivt verktyg om du känner dig stressad, har skador i kroppen, har sömnproblem eller liknande.

Att tänka på

 • Det är viktigt att tillåta sig själv att verkligen slappna av och hålla längre stunder i en position för att få ut så mycket som möjligt av praktiken.
 • Som i all annan yoga kommer tankar att uppstå som vi kan uppleva som störande. Om babblet i huvudet känns övermäktigt, försök att acceptera att det finns där, och återgå om och om igen till andetaget för att finna fokus.
 • Att använda props är en stor del i hur bekväm en position känns. Om du inte har alla props hemma går det alltid bra att improvisera med exemeplvis böcker istället för klossar.
 • Vid låg energi och extremt hög stress kan det vara bra att enbart utföra restorative under några veckor i sin yogapraktik.

 

KÄLLA: Yogobe, Lär mer om olika yoga stilar https://yogobe.com

 

Yogalistic Hot Yoga

Vi erbjuder Hot Yoga i en helt nybyggd ”hot box”, ett rum i rummet, designad specifikt för Hot yoga, och med det modernaste uppvärmningssystemet på marknaden. Värmen kommer upp till 42 grader och luftfuktigheten ligger på hälsosamma 40%. Temperaturen varierar från klass till klass beroende på form av yoga. Yogalistic Studio presenterar hela sitt utbud av klasser även i Hot sal (förutom Soma Move). Hot yoga ger fördelar som mjukare leder och muskler, detoxar kroppen och får oss att slappna av ännu djupare.